Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Οδήγηση με Βροχή: 9 Πρακτικές Συμβουλές

Οδήγηση με Βροχή: 9 Πρακτικές Συμβουλές

 

Κατά την οδήγηση υπό βροχερές συνθήκες, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που παραμονεύουν. Κάποιοι από αυτούς είναι η  μειωμένη πρόσφυση των ελαστικών στο δρόμο λόγω της υγρασίας, η μειωμένη ορατότητα λόγω της βροχής και η αύξηση του κινδύνου ολίσθησης του οχήματος. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, να προσαρμόζετε την οδήγησή σας στις συνθήκες και να είστε προετοιμασμένοι για αναπάντεχες καταστάσεις.

Επειδή η προετοιμασία του οχήματος είναι εξίσου σημαντική για την ασφαλή μετακίνησή σας τις βροχερές ημέρες, συλλέξαμε 9 πρακτικές συμβουλές και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Φροντίδα Υαλοκαθαριστήρων

Η διατήρηση της ορατότητας κατά την οδήγηση είναι απαραίτητη τόσο για την δική σας όσο και για την ασφάλεια των γύρων σας. Το καθαρό παρμπρίζ και οι λειτουργικοί υαλοκαθαριστήρες είναι αναγκαία για την διατήρηση της καθαρής οπτικής σας γραμμής.

 Έλεγχος Ελαστικών

Τα ελαστικά έχουν ζωτική σημασία για την ασφαλή οδήγηση στη βροχή. Όταν τα ελαστικά είναι σε κακή κατάσταση, η πρόσφυση με το οδόστρωμα μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο υδρολίσθησης. Θυμηθείτε ότι η κατάλληλη πίεση των ελαστικών και το επαρκές πέλμα είναι σημαντικοί παράγοντες για την ασφάλεια και την απόδοση του οχήματός σας σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

 

Χρήση Φωτών

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει τα φώτα του οχήματος σας για να υπάρχει βελτιωμένη ορατότητα αλλά και για να γίνεστε έγκαιρα αντιληπτοί από τους υπόλοιπους οδηγούς.

 

Προσοχή στους Προβολείς Ομίχλης

Μην χρησιμοποιείτε τους προβολείς ομίχλης, αν δεν υπάρχει κάποιο καιρικό φαινόμενο που να δυσχεραίνει την ορατότητα σας (ομίχλη, βροχή, χιονόπτωση) διότι ελλοχεύει  κίνδυνος «τύφλωσης» των άλλων οδηγών. 

 

Μειωμένη Ταχύτητα

Μειώστε την ταχύτητά σας προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο της υδρολίσθησης. Όσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα σας τόσο μικρότερος και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αντιδράσει το όχημα κατά την πρόσφυση.

Αποφυγή Υδρολίσθησης

Για να αντιμετωπίσετε την υδρολίσθηση και να διατηρήσετε την ασφάλεια στο οδόστρωμα, μπορείτε να:

  1. Διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα, για να έχετε επαρκή περιθώρια αντίδρασης.
  2. Μειώστε την ταχύτητά σας και οδηγήστε με προσοχή.
  3. Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις, φρεναρίσματα και στροφές.

 

Αποφυγή Λιμναζόντων Νερών

 Οι κίνδυνοι που κρύβονται κάτω από τα λιμνάζοντα νερά είναι πολλοί και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο όχημα ή ακόμα και τραυματισμούς στους επιβάτες. Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους είναι:

  1. Κίνδυνος υποβάθμισης του δρόμου: Τα λιμνάζοντα νερά μπορεί να κρύβουν κρατήματα ή υποβαθμίσεις του δρόμου που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ελέγχου του οχήματος.
  2. Κίνδυνος χτυπήματος: Σύνηθες φαινόμενο είναι παρουσία διάφορων αντικειμένων εντός των λιμναζόντων νερών τα οποία μπορούν να φθείρουν το αυτοκίνητο, προκαλώντας ζημιές.

 

Για να αποφύγετε τους κινδύνους αυτούς, συνιστούμε μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση από περιοχές με λιμνάζοντα νερά, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του δρόμου που κινήστε. Επίσης, είναι σημαντικό να είστε πάντα προσεκτικοί και να ακολουθείτε τις πινακίδες και τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

 

Σωστά Φρεναρίσματα και Χειρισμοί

Αποφύγετε το απότομο  φρενάρισμα κατά τη διάρκεια της βροχής, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση των τροχών


Κρατήστε το τιμόνι σφιχτά και σταθερό έτσι ώστε να διατηρήσετε τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση ολίσθησης.

Αποφύγετε απότομες  και τις ξαφνικές κινήσεις του τιμονιού, καθώς αυτές μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ελέγχου του οχήματος σε ολισθήματα.

Αντιδράστε άμεσα σε οποιαδήποτε ανωμαλία στο οδόστρωμα, μειώνοντας την ταχύτητα και προσαρμόζοντας τον τρόπο οδήγησής σας.

Προσαρμόστε την απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε εσάς και τα άλλα οχήματα, έτσι ώστε να μπορέσετε έγκαιρα να αντιδράσετε σε οποιοδήποτε εξωτερικό κίνδυνο.

Ετοιμότητα και Σεβασμός στους Πεζούς

Κατά την οδήγηση με βροχή, είναι απαραίτητο να είστε πάντα προσεκτικοί και προνοητικοί. Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά σας και γι΄ αυτό είναι σημαντικό να οδηγείτε με σύνεση.

Η ασφαλής οδήγηση στην βροχή απαιτεί προετοιμασία και προσοχή. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων. Θυμηθείτε πάντα ότι η ασφάλεια όλων μας είναι προτεραιότητα.



 

 

 

 

 

 

 

espaespa

Ακολούθησέ μας στα

Social Media

facebook image
twitter image
instagram image
Powered by