Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Χαμηλή Κατανάλωση Καυσίμου: 6 Τρόποι για να την Πετύχεις

Χαμηλή Κατανάλωση Καυσίμου: 6 Τρόποι για να την Πετύχεις

 

Κινούμαστε σε έναν κόσμο που διακρίνεται για την τεχνολογική αριστεία και την καινοτομία. Συγκεκριμένα, στον κλάδο την αυτοκινητοβιομηχανίας εντοπίζεται η ανάγκη οικονομίας καυσίμου. Αυτό δεν αποτελεί πια μόνο μια προσαρμογή στην εποχή της βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και στοχεύει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων.

Αδιαμφισβήτητα, η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου απασχολεί σημαντικά τόσο τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όσο και το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Καθώς η γη φανερά αναστενάζει υπό το βάρος των υπέρογκων εκπομπών και η τσέπη μας αισθάνεται το βάρος της αυξανόμενης τιμής των καυσίμων, η αναζήτηση για περισσότερα km/lt και λιγότερες εκπομπές γίνεται πιο πιεστική από ποτέ. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές; Ας το εξετάσουμε παρακάτω…

 

Επιλέξτε Καλής Ποιότητας Καύσιμο

Για αρχή, πρέπει να δώσουμε βάση στην πηγή του προβλήματος.  Το όχημά μας είναι ένας οργανισμός, ας πούμε σαν εμάς… Γνωρίζουμε πως όσο πιο ποιοτικά είναι “τα καύσιμα μας”, τόσο αυξάνεται η αποδοτικότητα μας! Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο μας.

Με άλλα λόγια, το ποιοτικό καύσιμο εξασφαλίζει την αποτελεσματότερη καύση, παράγοντας έτσι περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα. Παράλληλα, διατηρεί την λειτουργική κατάσταση του κινητήρα σε υψηλά επίπεδα, φροντίζοντας για την καλύτερη συντήρηση του σε βάθος χρόνου.

 

Διατηρήστε τον Κινητήρα σε Άριστη Κατάσταση

Όταν ο κινητήρας είναι καθαρός και σωστά συντηρημένος, οι εσωτερικές επιφάνειες και οι μηχανικές συνιστώσες λειτουργούν απροβλημάτιστα, μειώνοντας την απώλεια ενέργειας και τυχόν φθορές. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οικονομία καυσίμων καθώς μειώνεται η ανάγκη για περισσότερο καύσιμο για την ίδια απόσταση. Η συντήρηση του κινητήρα περιλαμβάνει τον έλεγχο και την ρύθμιση ή ακόμη και αντικατάσταση των φίλτρων και των λιπαντικών, πράξεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαριότητας και της αποδοτικότητας του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η οικονομία καυσίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο οδηγός απολαμβάνει τα οφέλη της αποτελεσματικής και οικονομικής οδήγησης.

 

Εκτελέστε τα Προβλεπόμενα Service

Η εκτέλεση των προβλεπόμενων service αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της οικονομίας καυσίμων ενός αυτοκινήτου, καθώς και της μακροζωίας του. Κατά τη διάρκεια των σέρβις, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί ελέγχουν και συντηρούν τις διάφορες συστάσεις του οχήματος, όπως το σύστημα καυσίμου, τα φίλτρα αέρα, το σύστημα ψύξης και το σύστημα εξάτμισης. Κρίνουν την κατάσταση των εξαρτημάτων και αντικαθιστούν ή επιδιορθώνουν ό,τι χρειάζεται, επιτυγχάνοντας την βέλτιστη απόδοση.

 

Προσέξτε τα Ελαστικά σας

Κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η διατήρηση των ελαστικών σε καλή κατάσταση, αφού μειώνουν την τριβή με το οδόστρωμα και βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία, προάγοντας έτσι την απόδοση του οχήματος. Η σωστή πίεση αέρα και η ευθυγράμμιση των ελαστικών ωφελεί στη μείωση της αντίστασης κύλισης. Επιπλέον, η τακτική επιθεώρηση και η αντικατάσταση των ελαστικών που έχουν φθαρεί βοηθούν στη διατήρηση της ορθής ευστάθειας και ευκινησίας του οχήματος. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να κινείται ευκολότερα και με μικρότερη κατανάλωση καυσίμων!

 

Σωστή Φόρτωση του Οχήματος

Κατά τη φόρτωση είναι σημαντικό να τηρείται η μέγιστη χωρητικότητα του οχήματος και να διανέμεται ομοιόμορφα το βάρος, διατηρώντας την ισορροπία του. Όταν το όχημα είναι υπερφορτωμένο ή ενισχυμένο με τη χρήση εξαρτημάτων για την αύξηση της χωρητικότητας του (μπαγκαζιέρες, σχάρες κτλ.) μεγαλώνει ο βαθμός αντίστασης που ασκείται στον κινητήρα, πράγμα που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Επομένως, η σωστή φόρτωση συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων.

 

Στρατηγικές Οδήγησης

Ο τρόπος οδήγησης που υιοθετούμε στην καθημερινότητα μας παίζει πρωταρχικό ρόλο στην μείωση της κατανάλωσης. Ένας τύπος οδηγού Α που χρησιμοποιεί οικολογικές οδηγητικές συνήθειες, όπως η ομαλή εκκίνηση, η σωστή χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων και η τήρηση σταθερής ταχύτητας, απολαμβάνει μια οικονομικότερη εμπειρία. Ένας τύπος οδηγού Β που προτιμάει μαρσαρίσματα, άσκοπες επιταχύνσεις/ φρεναρίσματα και υψηλές στροφές, “εκτοξεύουν” τα επίπεδα κατανάλωσης. Επιλέξτε, λοιπόν, να αφομοιώσετε στοιχεία του Α’ οδηγού στην οδηγική σας συμπεριφορά και προσέξτε επίσης τα εξής:

  • Συνετή χρήση του κλιματισμού
  • Σωστή οδήγηση σε περιπτώσεις κυκλοφοριακού φόρτου, δηλαδή αργή επιβράδυνση με χαμηλές στροφές αντί για απότομες κινήσεις
  • Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, παρατηρούνται έξυπνοι δείκτες κατανάλωσης καυσίμων και συστήματα start & stop, που φροντίζουν να σβήνουν και να ανάβουν τον αυτοκίνητο αυτόματα, ακόμη και για σύντομες παύσεις (φανάρια, μποτιλιάρισμα κ.α.)

 

Οι παραπάνω τρόποι, αναμφίβολα, θεωρούνται καθοριστικοί για την διατήρηση μιας οικονομικής και περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης. Αξίζει, λοιπόν, να προσαρμοστούμε στις παραπάνω προτάσεις, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα ως οδηγοί και να συμβάλλουμε στη μείωση των ρύπων. Ξεκινάμε από την επόμενη  φορά που θα κάτσουμε πίσω από το τιμόνι, λοιπόν;

 

espaespa

Ακολούθησέ μας στα

Social Media

facebook image
twitter image
instagram image
Powered by