Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Αλυσίδες Χιονιού Αυτοκινήτου: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Αλυσίδες Χιονιού Αυτοκινήτου: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Αλυσίδες Χιονιού Αυτοκινήτου: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων χιονιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί. Οι αλυσίδες αυτές προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση ελαστικών στο χιόνι και τον πάγο, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια σας κατά την οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι σημαντικό να τηρείτε τους νόμους και τις οδηγίες για τη χρήση των αλυσίδων προκειμένου να διασφαλίσετε τόσο την δική σας ασφάλεια, όσο και των άλλων στο δρόμο.

 

 Το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο

Το νέο μέτρο, που επιβάλλει την ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλα τα οχήματα κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει ως στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων που συμβαίνουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η χρονική περίοδος εφαρμογής αυτού του μέτρου καθορίζεται συνήθως κατά τους μήνες του χειμώνα, όταν οι οδοί εμφανίζουν επικινδυνότητα λόγω χιονιού και πάγου. Με όλα τα παραπάνω, στόχος του Υπουργείου Μεταφορών είναι να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί είναι πάντα προετοιμασμένοι και ασφαλείς.

Πότε Είναι Υποχρεωτικές οι Αλυσίδες Χιονιού

Στην Ελλάδα, η χρήση των αλυσίδων χιονιού συνίσταται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν και υπάρχει χιονόπτωση ή κίνδυνος παγετού στους δρόμους. Οι αρμόδιες αρχές συνήθως εκδίδουν ανακοινώσεις και οδηγίες προς τους οδηγούς όταν η χρήση αλυσίδων καθίσταται υποχρεωτική για την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Οι αλυσίδες χιονιού κρίνονται απαραίτητες στην περίπτωση όπου οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την οδήγηση λόγω χιονιού και πάγου.

Η χρήση αλυσίδων προσφέρει καλύτερη πρόσφυση και βοηθάει τον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις προγνώσεις και τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, καθώς και να τηρείτε τις οδηγίες αυτών.

 

Ειδικές Οδηγίες για Ενοικιαζόμενα και Leasing Οχήματα

Οι εταιρίες ενοικιάσεων οχημάτων φέρουν την ευθύνη να προμηθεύουν στους μισθωτές αντιολισθητικά μέσα για την ασφάλειά των ίδιων. Επιπλέον, οφείλουν να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις (πχ λάστιχα χιονιού) διευκολύνοντας την επιλογή των κατάλληλων αξεσουάρ για την ασφάλεια του μισθωτή και των επιβατών.

Προτάσεις για Αγορά ή Ενοικίαση Αλυσίδων Χιονιού

Αν κατοικείτε σε περιοχές με συχνές χιονοπτώσεις ή παγωμένους δρόμους, ίσως χρειάζεστε αλυσίδες μεγαλύτερης πρόσφυσης και αντοχής. 

Σε πιο ήπιες καιρικά φαινόμενα, όπως ελαφρύ χιόνι, μπορεί να χρειάζεστε αλυσίδες μικρότερης πολυπλοκότητας, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν σας τις οδικές συνθήκες και τους κανονισμούς της περιοχής σας σχετικά με τη χρήση

αλυσίδων χιονιού.

 

Συμβουλές για την Ασφαλή Χρήση Αλυσίδων Χιονιού

  1. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τις αλυσίδες που ταιριάζουν με το μέγεθος των ελαστικών του οχήματός σας.
  2. Τοποθετήστε τις αλυσίδες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  3. Προσαρμόστε την ταχύτητα οδήγησης σας σύμφωνα με τις συνθήκες του δρόμου.
  4. Αποφύγετε την οδήγηση με αλυσίδες σε ξηρό οδόστρωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ελαστικά σας.
  5. Κρατήστε πάντα ένα ζευγάρι γάντια για την εγκατάσταση και την αφαίρεση των αλυσίδων.
  6. Ελέγξτε την χαλάρωση των αλυσίδων περιοδικά για να διασφαλίσετε ότι παραμένουν σταθερά στα ελαστικά.
  7. Αποθηκεύστε τις αλυσίδες σε ένα κουτί ή τσάντα για να διατηρούνται καθαρές και να αποφεύγονται τυχόν ζημιές.

Ακολουθώντας τα παραπάνω η οδήγηση σε χιονισμένους και παγωμένους δρόμους θα είναι πλέον ασφαλέστερη. Καλή οδήγηση!

 

espaespa

Ακολούθησέ μας στα

Social Media

facebook image
twitter image
instagram image
Powered by