Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Βιώσιμη Κινητικότητα: Ένας Πράσινος Δρόμος

Βιώσιμη Κινητικότητα: Ένας Πράσινος Δρόμος

 

Η βιώσιμη κινητικότητα ορίζεται ως η βιώσιμη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Με την συμφωνία του Παρισιού*, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευτεί εως το 2030 να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολο της οικονομίας της κατά τουλάχιστον 55 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Στον κλάδο των μεταφορών οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν έως το 2050 κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Στην πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπου μέσα από νέες τεχνολογίες, ο στόλος των αυτοκινήτων περιλαμβάνει όλο και περισσότερα μοντέλα φιλικά προς το περιβάλλον.

Έχουμε συγκεντρώσει βασικές πληροφορίες για τις τάσεις στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και την αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών και τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

  1. **Ηλεκτροκίνηση**: Η μετάβαση από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα (EVs) είναι ένας από τους κύριους άξονες της βιώσιμης κινητικότητας. Τα EVs παράγουν μηδενικές εκπομπές κατά την οδήγηση και έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

 

  1. **Υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου**: Τα οχήματα που χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι μια άλλη τεχνολογία που υπόσχεται μηδενικές εκπομπές και γρήγορο ανεφοδιασμό, αν και η υποδομή ανεφοδιασμού είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

 

  1. **Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας**: Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2. Πολλές χώρες επενδύουν σε υποδομές για την παραγωγή και τη διανομή "πράσινης" ενέργειας.

Βασικός κορμός επίτευξης του στόχου για δημιουργία οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων αποτελεί η έρευνα και ανάπτυξη όπου με επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως οι προηγμένες μπαταρίες, τα ελαφρά υλικά, και οι αποδοτικοί ηλεκτρικοί κινητήρες γίνεται προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξησης της απόδοσης των EVs.

Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζουν τις διαδικασίες παραγωγής τους για να ενσωματώσουν αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπως η ανακύκλωση υλικών και η επαναχρησιμοποίηση εξαρτημάτων.

Ενώ, συνεργασίες μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογικών εταιρειών είναι συχνές για την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και έξυπνων λύσεων κινητικότητας.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί το μέλλον των μεταφορών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτής της μετάβασης. Με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, η πορεία προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο γίνεται ολοένα και πιο εφικτή.

 

*Η Συμφωνία του Παρισιού η οποία υπογράφηκε το 2016 οριοθετεί το πλαίσιο κατά το οποίο η συμφωνία της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες και να υλοποιηθούν ενέργειες με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων σε όλες τις Χώρες της ΕΕ.

espaespa

Ακολούθησέ μας στα

Social Media

facebook image
twitter image
instagram image
Powered by